Nisrine en Lemmia volgden na een oproep van hoofdredacteur Lucas van Houtert voor meer kleur op de redactie, een traineeship bij het Brabants Dagblad: ‘Ik hoop onderdeel te zijn van een oplossing’ 

Het Brabants Dagblad deed eind vorig jaar de oproep aan potentiële journalisten met een cultureel diverse achtergrond zich aan te melden voor een traineeship. Doel: de journalistiek beter en representatiever maken. Nisrine Abousalama (32) en Lemmia Laaroussi (45) meldden zich aan en leren er nu de fijne kneepjes van het vak. Hoe kijken zij naar het traject?

Wat dacht je toen je de oproep zag? 

Nisrine: “De boodschap van hoofdredacteur Lucas van Houtert was duidelijk: de redactie van het Brabants Dagblad bestond voornamelijk uit witte mensen en hij vond het tijd daar verandering in te brengen. Als je redactie niet divers is, krijg je namelijk blinde vlekken.”

“Ik hoop onderdeel te kunnen zijn van een oplossing”, legt ze uit. “Daarbij hou ik van schrijven en verslind ik het nieuws. Dit is een unieke kans om te kijken of ik het schrijven van nieuws ook bij mij past.”

Lemmia: “Toen ik de oproep zag, was ik vooral verbaasd. Hoe kan het dat het in deze tijd zo moeilijk is om mensen te vinden met een biculturele achtergrond? Dat triggerde mij om me aan te melden. En aangezien schrijven mijn hobby is, zag ik dit als kans om te kijken of dit beroep iets voor mij is.”

Waarom is diversiteit op een redactie belangrijk?

Nisrine:Ik denk niet dat journalisten tekort schieten in het nieuws brengen, maar ik denk wel dat als je niet heel veel verschillende soorten mensen op je redactie hebt, blinde vlekken ervoor zorgen dat bepaalde gebeurtenissen minder goed geduid of uitgelegd kunnen worden. Daarom is het belangrijk om een diverse redactie te hebben, op alle vlakken.

Lemmia: “Het kan in deze tijd eigenlijk niet dat bedrijven de diversiteit in de samenleving niet weerspiegelen: de maatschappij is zó divers. Het is daarbij heel waardevol om mensen van verschillende culturen en achtergronden bij je te hebben. Je krijgt nieuwe invalshoeken door mensen die er net weer anders naar kijken. Mensen die gelijkgestemd zijn, beslissen ook gelijkgestemd. Als er een iemand tegen is, dan krijg je leuke discussies.”

Is het moeilijk dat je achtergrond meeweegt in het feit dat je deze kans krijgt?

Nisrine: “Als je op deze manier binnenkomt, blijft het in je achterhoofd een rol spelen. Je wil als volwaardig worden gezien. We hebben gelukkig een voortraject gehad waarbij we opdrachten kregen waar Lucas kritische feedback op gaf. Als je bij dit soort dingen er altijd voor zorgt dat kwaliteit wordt gewaarborgd, dan kan het. De noodzaak weegt namelijk heel zwaar.”

Lemmia: “Het is op zijn minst ongemakkelijk. Andere verslaggevers hebben deze kans misschien niet gekregen. Maar het is blijkbaar wel nodig. Dan wil ik best wel even die positie van ongemakkelijkheid voelen. Door open te zijn, met mensen te praten, hoop ik voor begrip te zorgen.”

Wat moet er volgens jou veranderen in de Nederlandse media? 

Nisrine: “Het lijkt mij goed als er meer van dit soort initiatieven komen zodat in de media, zowel voor als achter de schermen, je een goede mix aan mensen hebt zitten. Naast nieuwe perspectieven leidt het ook tot representatie. Bij een diverse samenstelling denken mensen sneller ‘misschien is dit iets voor mij’”.

Lemmia: “In de media wordt vaak de nadruk gelegd op de verschillen tussen mensen en dan meestal het negatieve. Dat heeft invloed op wat voor mensen je aantrekt. Media moeten de moed hebben om de andere kant te laten zien en zich niet laten overschreeuwen door de massa.”

Wil jij ook een traineeship volgen bij één van de titels die DPG Media uitgeeft? Check hier de vacature en meld je aan!
Nisrine Abousalama

 

Lemmia Laaroussi