Ouders van Nu & Intermediair: WWF meest gezinsvriendelijke werkgever van Nederland

11/05/2021

11 mei 2021 – Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is de meest gezinsvriendelijke werkgever van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair en Ouders van Nu. Op de tweede plaats is a.s.r. geëindigd. Hema, Tony’s Chocolonely en Deloitte delen de derde plaats. Het onderzoek laat zien dat steeds meer werkgevers oog hebben voor de gezinssituatie van medewerkers.

De coronacrisis en het sluiten van de scholen en kinderopvang heeft duidelijk gemaakt hoe lastig het kan zijn om werk en zorg voor de kinderen te combineren en hoe belangrijk een goede werk-privébalans is. Daarom zijn Intermediair en Ouders van Nu een onderzoek gestart naar welke bedrijven oog hebben voor de gezinssituatie van werknemers. Dat dit belangrijk is, blijkt uit eerder onderzoek: werkgevers die family-friendly-werkgeverschap hoog in het vaandel hebben staan, kunnen rekenen op hogere loyaliteit van werknemers, minder verzuim en het doorbreken van traditionele gendernormen.

Oog voor ouders
Het WWF, dat als winnaar uit de bus komt, scoort in het bijzonder goed op de onderdelen ‘Zwangerschap & Werk’ en ‘Bedrijfscultuur’. De organisatie houdt zich actief bezig met werknemers met een gezin. Dit was vóór de coronacrisis al zo en sinds de school- en opvangsluiting is de aandacht voor deze groep binnen het bedrijf alleen maar gegroeid. Ook hebben zij aanvullende verlofregelingen voor vrouwen die een miskraam hebben gehad en is er veel ruimte voor flexibel werken.

Carolien Bijen, chief people officer bij het WWF, reageert blij op het nieuws: ‘Ik ben meer dan trots op ons team! Als je bij ons in dienst komt, laat je je privéleven niet achter. We respecteren de levensfasen van onze werknemers en kijken samen hoe we daar op in kunnen spelen. Wij denken namelijk dat als jij de ruimte krijgt goed voor je gezin te zorgen, je ook een betere medewerker bent.’

Volledige doorbetaling tijdens verlof
Ook a.s.r. houdt veel rekening met de groep ouders binnen de organisatie. Zij scoren voornamelijk hoog vanwege hun aanvullende verlofregelingen. Zo heeft a.s.r. anderhalf jaar voor het wettelijk verplicht werd het geboorteverlof voor partners al uitgebreid. De verzekeringsmaatschappij is daarmee een van de voorlopers. Ook betalen zij salarissen tijdens de verschillende vormen van verlof volledig uit, in plaats van gedeeltelijk of niet.

De werkgevers op de gedeelde derde plek hebben ook noemenswaardige initiatieven waarmee ze werkende ouders binnen de organisatie tegemoetkomen. Zo heeft Hema een bijzondere regeling voor regenboogfamilies: alle ouders, ook als dit er meer dan twee zijn, hebben hier recht op verlof. Medewerkers van Tony’s Chocolonely krijgen bij de geboorte van hun kind een babybonus en bij Deloitte kun je een oppas via de zaak regelen.

Gelijke kansen voor iedereen
Hilde Tholen, hoofdredacteur Ouders van Nu, legt het belang van het onderzoek uit: ‘In de media en politiek is momenteel veel aandacht voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Deze doelen kunnen alleen behaald worden als het bedrijfsleven zelf actief meedenkt en beleid aanpast op de thuissituatie van werknemers. Bij Ouders van Nu en Intermediair vinden wij dat bedrijven die hierin vooroplopen een podium verdienen. Vandaar dat we dit onderzoek samen gestart zijn.’

Top 10 meest familievriendelijke werkgevers:
1.   Wereld Natuur Fonds (44)
2.   a.s.r. (39)
3.   Tony’s Chocolonely (38)
Hema (38)
Deloitte (38)
4.   ING (37)
5.   Unilever (36)
6.   Ministerie van Buitenlandse Zaken (35)
Avans (35)
Rijkswaterstaat (35)
Ministerie van Defensie (35)
Greenpeace (35)
7.   ABN-AMRO (34)
Nederlandse Spoorwegen (34)
Universitair Medisch Centrum Utrecht (34)
8.   Achmea (33)
Philips (33)
Amsterdam UMC (33)
9.   Ministerie van Volksgezondheid, Werkgelegenheid en Sport (32)
10. EY (31)
IKEA (31)

Over Ouders van Nu
Ouders van Nu is het grootste parentingmerk van Nederland en maakt betrouwbare content over opvoeding, ontwikkeling en ouderschap. Dat maakt Ouders van Nu dé meest complete online en offline ‘gids’ als je zwanger wilt worden, zwanger bent of (jonge) kinderen hebt.

Over Intermediair
Intermediair is met ruim 55 jaar ervaring het work-lifeplatform voor mensen met ambitie. Met verrassende artikelen, nieuwe kansen, handvatten en concrete stappen helpt Intermediair ambitieus werkend Nederland de juiste keuzes te maken in het werkende leven.

Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek is in februari en maart 2021 uitgevoerd door studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht. Voor de uitvoering is gebruikgemaakt van een vooraf opgestelde vragenlijst met onderwerpen als verlofregelingen, flexibele werkmogelijkheden en begeleiding voor ouders. Hieraan is een puntensysteem gekoppeld, waarbij maximaal 74 punten konden worden behaald.

Voor het onderzoek is contact opgenomen met de favoriete werkgevers van 2020 uit het jaarlijkse Intermediair Imago Onderzoek. Hiervan zijn veertig bedrijven bereid geweest mee te werken aan een uitgebreid interview.