In augustus 2020 zijn podcasts van ADR NieuwsMedia een record aantal keer beluisterd. Bijna een half miljoen keer werd er geluisterd naar een podcast van het AD of een van de regionale dagbladen. Een jaar geleden werden rond deze tijd nog geen honderdduizend luisteraars bereikt. Het groeiende aantal podcasts en terugkerende luisteraars bij onze bestaande podcasts heeft bijgedragen aan deze groei. Het AD heeft 11 podcasts die op wekelijkse basis verschijnen en bij de regionale dagbladen De Stentor, ED, BN DeStem, Brabants Dagblad, Tubantia, PZC en De Gelderlander worden ook op regelmatige basis audioproducties gemaakt. Daarnaast worden er in opdracht van het AD tijdloze producties gemaakt, die goed scoren.

Verhalen vertellen
,,We willen ons publiek verhalen vertellen op de manier die het beste bij dat publiek past,” aldus AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis over de behoefte aan podcasts. ,,Podcasts bieden de luisteraar de mogelijkheid om eens rustig meer uitleg over een onderwerp te krijgen, op een moment dat bij hem of haar past. En ze zijn ook praktisch, al is het maar omdat het lastig is de krant te lezen onder het wandelen of een video te kijken tijdens het strijken.”

Sport
Met de wielerpodcast In het Wiel heeft ADR NieuwsMedia één van de best beluisterde sportpodcasts van Nederland. Tijdens de Tour de France luisteren dagelijks meer dan 15.000 luisteraars naar de updates van presentator Hidde van Warmerdam en columnist Thijs Zonneveld. Ook Pitstop – de podcast over Formule 1 – vindt een groot publiek: Meer dan 70.000 mensen luisterden in augustus naar de terug- en vooruitblikken op de Grand Prixs. Ook de AD Voetbal podcast en Hardlooppodcast De Pacer hebben inmiddels een vast luisterpubliek dat snel groeit.

Media en actualiteit
Naast sport, zet ADR NieuwsMedia in op podcasts over media en actualiteit. De AD Media Podcastmet tv-columnist Angela de Jong scoort, net als haar dagelijkse columns. Zo’n 30.000 luisteraars wilden alles weten over de mening van de AD showredactie over Veronica Inside. De online redactie van het AD maakt wekelijks een podcast over de Toekomst van de Media en de nieuwste series worden besproken in Bingewatchers. Op het gebied van actualiteit is er de wekelijkse podcast Achter het Verhaal. Iedere week schuiven er verslaggevers aan bij presentator Kevin Goes en praten ze over de verhalen die ze schrijven voor de krant. Het kan gaan over de rechtszaak tegen Ridouan Taghi, over de Tweede Wereldoorlog of over kickboks-organisatie Glory. Nieuw sinds donderdag 10 september is de podcast Je bent jong en je vindt wat. Presentator Roel Maalderink (bekend van Voxpop en de Live Nieuws Update op onze sites) praat iedere twee weken met drie jongeren over de actualiteit.

Verhalen
Bij ADR NieuwsMedia kun je ook terecht voor tijdloze verhalen, zoals de podcast Le Cycliste. Kees Graafland en Jerry Huinder gaan op zoek naar de verhalen rondom de Mont Aigoual, de berg uit het boek ‘De Renner’ van Tim Krabbé. En Sterk Verhaal is een podcast van Johan Nebbeling, waarin mystieke plekken centraal staan, zoals een mummie-kelder in Wiuwert.

Regionaal
Naast nationale podcasts, zet ADR NieuwsMedia in op regionale producties. Zo heeft BN DeStem een podcast speciaal over het reilen en zeilen bij NAC Breda, de Gegenpressing Podcast, die wekelijks meer dan duizend luisteraars bereikt. De Stentor scoort al meer dan een jaar met de verhalende podcast De Deventer Moordzaak. De podcast van de redactie van De Stentor staat stevig verankerd in de top 100 podcasts van Nederland. Bij het Eindhovens Dagblad is donderdag nog een nieuw project gelanceerd: De Val Allemaal Maar Kapodcast. Hierin gaan oud-voetballer en zelfbenoemd Parel van Brabant Björn van der Doelen en muziekjournalist Joris Heynen met elkaar in discussie over bands en artiesten.

De Veertigers
En er komt nog meer aan van ADR NieuwsMedia. Een van die nieuwe projecten is De Veertigers, waarin AD-presentator Manuel Venderbos praat met Sander de Heer (NPO Radio 2), Wytske Kenemans (Wipeout) en Jet Sol (Omroep West) over het leven als veertiger. Later meer over deze en andere nieuwe podcasts!