Nationale Vacaturebank: 1 op de 4 sollicitanten ervaart discriminatie bij sollicitatie

30/04/2021

25% van de mensen die de afgelopen 2 jaar hebben gesolliciteerd, hebben discriminatie ervaren tijdens hun sollicitatie. Bijna de helft ondervond dit na het versturen van hun cv en/of motivatiebrief en tijdens het eerste sollicitatiegesprek. Leeftijd blijkt de meest voorkomende grond van discriminatie (52%). Andere redenen die veel worden genoemd zijn nationaliteit (21%), te veel werkervaring (21%) en geslacht (15%). 

Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank, uitgevoerd door onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht onder ruim 1.000 respondenten, representatief voor de Nederlandse beroepsbevolking.

Ruim de helft komt discriminerende vacatureteksten tegen
“Is Nederlands jouw moedertaal?” wordt door 33% ervaren als discriminerend en wordt opgevat als het meest negatief tegenover de werkgever. Deze zin mag volgens de wet- en regelgeving ook niet worden gebruikt in vacatureteksten. “Ben jij die ideale klusjesman?”, een zin die ook niet mag, wordt slechts door 7% als discriminerend gezien. De helft van de respondenten denkt dat de hoeveelheid discriminatie in vacatureteksten hetzelfde blijft in de toekomst. 31% verwacht dat vacatureteksten over twee jaar minder discriminerend zullen zijn.

Nationale Vacaturebank biedt een oplossing
Voortaan kan je als werkzoekende op de website van Nationale Vacaturebank een melding geven op een vacature. Bij het geven van een melding krijg je de optie ‘ik vind deze vacature discriminerend’ en kan je aangeven op welke grond je de vacature discriminerend vindt. De klantenservice van Nationale Vacaturebank pakt deze melding op en kan bij een terechte melding de werkgever hierop attenderen. ‘Het schrijven van vacatureteksten is voor kleinere organisaties geen dagelijkse kost. Door onbewuste vooroordelen en taalgebruik, dat zo zit ingebakken, ontstaan er vacatures die niet inclusief zijn. Het is belangrijk dat wij hier onze rol pakken en dat wij helpen in de voorlichting’, zegt Sharita Boon, Commercieel Directeur DPG Recruitment.

Dag van de Arbeid zou moeten staan voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt
Ruim de helft van de respondenten vindt dat de Dag van de Arbeid zou moeten staan voor gelijke kansen. 21% vindt dat het zou moeten staan voor het bevorderen van de relatie tussen werknemers en werkgevers, 9% voor het vieren van het bestaan van de CAO en slechts 5% voor de daadwerkelijke reden die ten grondslag ligt aan de Dag van de Arbeid; het vieren van het bestaan van de achturige werkdag. ‘De Dag van de Arbeid een nieuwe lading meegeven die past in de huidige tijdgeest en gelijke kansen op de arbeidsmarkt bevordert zou een goed idee zijn. Een uitgangspunt dat voor alle organisaties zou moeten gelden’ aldus Sharita Boon

Over Nationale Vacaturebank
Met ruim een miljoen cv’s en een groot aanbod actuele vacatures is Nationale Vacaturebank al ruim 20 jaar dé vacaturebank voor iedereen. Werkzoekenden helpen we bij het vinden van een passende baan en werkgevers ondersteunen we bij hun zoektocht naar geschikte kandidaten. We vinden het vanuit onze rol als vacaturesite belangrijk om bewustwording te creëren en voorlichting te geven over meer inclusiviteit op de arbeidsmarkt. Zo lees je in dit artikel wat wel en niet mag in vacatureteksten.