Eenzaamheid is een steeds groter maatschappelijk probleem, steeds meer mensen in Nederland voelen zich eenzaam. Daarom heeft vrouwenmerk Margriet zich aangesloten bij de nieuwe Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en zet zich in om eenzaamheid te signaleren en bespreekbaar te maken.

Niet voor niets
Hoofdredacteur Leontine van den Bos legt, in haar voorwoord van deze week in het weekblad Margriet, uit waarom Margriet zich aan het thema verbindt: “De Week tegen Eenzaamheid die deze week begint, is er niet voor niets. Hij is nodig omdat steeds meer mensen in Nederland zich eenzaam voelen. Eenzaamheid moet de wereld uit. Met elkaar lukt het.”

Uit de taboesfeer
Het onderwerp uit de taboesfeer halen is een van de voornaamste doelen van Margriet. Daarom pakt het blad flink uit met indringende portetten van vier vrouwen, gefotografeerd door gelauwerd fotograaf Linelle Deunk. Zij vertellen openhartig over hun eenzaamheid. Eenzaamheid veroorzaakt door het verlies van de partner, een slechte gezondheid, ouderdom of door andere omstandigheden.

Zo vertelt Debby (52), die na 31 jaar haar grote liefde verloor en achterbleef met haar negen kinderen: “Soms overvalt de eenzaamheid me nog steeds. Ga ik naar een rapportavond, dan zie ik die ene lege stoel.” En Martine (47), die door haar ziekte nauwelijks meer het huis uit komt, zegt: “Ik heb veel pijn en weinig energie en lig twintig uur per dag plat. Als de eenzaamheid me overvalt, voelt het rot dat ik het initiatief moet nemen.”

Daarnaast komen verschillende eenzaamheidsdeskundigen aan het woord die eenzaamheid helpen herkennen én voorkomen. Anja Machielse, bijzonder hoogleraar Empowerment van Kwetsbare ouderen aan de Universiteit van Humanistiek in Utrecht geeft advies: ‘’Maak contact en begin juist niét over de eenzaamheid, vaak schamen mensen zich en willen niet zielig gevonden worden.”

Eenzaamheidsenquête
Aan een oproep op Margriet.nl om mee te doen aan Margriets eenzaamheidsenquête, gaven ruim 1.600 vrouwen gehoor. Belangrijkste resultaten uit de enquête: 25% geeft aan zich weleens eenzaam te voelen * 4% zegt eenzaam te zijn * 34% vindt het moeilijk om nieuwe vriendschappen te sluiten * 26% is bang om later eenzaam te worden * 1 op de 5 voelt zich eenzamer dan vijf jaar geleden.

Margriet Vriendinnen: ‘Ik heb super lieve vriendinnen gevonden!’
De snelgroeiende Facebookpagina Margriet Vriendinnen biedt vrouwen de mogelijkheid om nieuwe vriendinnen te leren kennen. Dit al eerder gestarte initiatief van Margriet heeft al mooie vriendschappen opgeleverd. Brigitta: “Ik heb hier twee super lieve vriendinnen aan overgehouden.” Sonja: “Ik heb een van mijn beste vriendinnen hier leren kennen, we bleken in hetzelfde dorp te wonen!

Margriet 41 waarin het thema eenzaamheid veel aandacht krijgt, ligt vanaf morgen in de winkel.

Op Margriet.nl/eenzaamheid zijn alle Margriet initiatieven over dit onderwerp te vinden.