Journalisten Joop Bouma (Trouw) en Jet Schouten (AVROTROS Radar) zijn vandaag tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Instituut voor Beeld en Geluid door Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2018. De jury, bestaande uit de redactie van Villamedia aangevuld door de adviesraad, besloot unaniem dat Schouten en Bouma de titel verdienen.

Het duo zette samen met internationaal onderzoekscollectief ICIJ een grootschalig onderzoek op waar zo’n 250 journalisten uit 36 landen aan meededen. Hun ‘Implant Files’ toonden de misstanden en het gebrek aan controle rondom medische implantaten en hulpmiddelen aan en veroorzaakten zo heel wat opschudding.

Foto: Joop Bouma en Jet Schouten. Credits: Duco de Vries

Joop Bouma: “Dat we deze prijs hebben gekregen bewijst dat je met internationale onderzoeksjournalistiek een hele belangrijke bijdrage kan leveren aan nieuwsvoorziening. Het is mooi dat Trouw de ruimte biedt om ook minder toegankelijke onderwerpen te onderzoeken, iets dat zeker niet vanzelfsprekend is voor een kleine krant.

Hoofdredacteur Trouw, Cees van der Laan: “Ik ben ontzettend trots dat Joop samen met Jet deze prijs heeft gekregen. Een volstrekt terechte erkenning voor dit onderzoek, maar ook voor de jarenlange inspanningen om internationale onderzoeken van de grond te krijgen.”

Jet Schouten: “Het is een enorme eer om deze prijs te mogen winnen. Zeker gezien het belangrijke journalistieke werk dat ook de andere genomineerden verricht hebben. Ik hoop dat deze prijs opnieuw de wereldwijde problemen met implantaten, die wij aan het licht hebben gebracht, onder de aandacht brengt

Lees hier het bericht met het interview met Joop Bouma op trouw.nl.