Trouw-journalist Jan Kleinnijenhuis is samen met Pieter Klein van ‘RTL Nieuws’ verkozen tot Journalist van het Jaar, dat is de tweede Trouw-journalist op rij voor deze prijs. Ze danken de titel aan hun publicaties over de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Die leidde vorige week nog tot het aftreden van verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel. De Journalist van het Jaar is een prijs van vakblad Villamedia. 

Het is een journalistieke prijs, en dat Jan Kleinnijenhuis en Pieter Klein zich vanaf nu Journalist van het Jaar mogen noemen, betekent absoluut een erkenning voor het spitwerk van het afgelopen jaar. Maar, zeggen Kleinnijenhuis en Klein, deze prijs is ook voor de advocaten en klokkenluiders die hen in deze mistige affaire de weg wezen, en voorál voor de gedupeerde ouders. Het duo legde onder meer bloot hoe de Belastingdienst ouders jarenlang ten onrechte heeft bestempeld als fraudeurs en onwettig toeslagen stopzet en terugvordert. Er werd door de Belastingdienst onderzoek gedaan waarbij (tweede) nationaliteit in strijd met wetgeving standaard in beeld werd gebracht.

Lees hier het interview met Journalisten van het Jaar Jan Kleinnijenhuis en Pieter Klein op trouw.nl


Jan Kleinnijenhuis (L) en Pieter Klein, de Journalisten van het Jaar 2019 Beeld Duco de Vries, Villamedia

Dolf Rogmans, hoofdredacteur van Villamedia: ‘Dit jaar hebben we heel veel mooie journalistieke producties gezien, zowel nationaal als regionaal. Voor ons als jury stak het werk van Kleinnijenhuis en Klein er bovenuit. Zij laten goed zien wat samenwerken inhoudt en oplevert. Ze hebben zich geconcentreerd op die delen van het onderzoek waar hun kracht ligt en zo van één plus één drie gemaakt.’

De jury van vakblad Villamedia kent de prijs aan Jan Kleinnijenhuis en Pieter Klein toe vanwege hun diepgravende en langdurige onderzoek naar de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Het duo legde onder meer bloot hoe de Belastingdienst ouders jarenlang ten onrechte heeft bestempeld als fraudeurs en onwettig toeslagen stopzet en terugvordert. Er werd onderzoek gedaan, waarbij (tweede) nationaliteit in strijd met de regelgeving standaard in beeld werd gebracht. Bij het toedekken van de affaire hield de Belastingdienst structureel informatie achter in rechtszaken tegen gedupeerde ouders en misleidde staatssecretaris Snel de Tweede Kamer. Nog steeds weten we niet zeker of honderden, duizenden dan wel tienduizenden gezinnen gedupeerd zijn. Het onderzoek van Klein en Kleinnijenhuis heeft een grote maatschappelijke misstand blootgelegd. Daarvoor verdienen zij erkenning. Volgens de jury verdienen ze de prijs vooral door de manier waarop zij te werk zijn gegaan: vasthoudend, met open vizier, op zoek naar de feiten en met de juiste balans tussen feitelijke verslaggeving en het uiting geven aan emoties en verbazing in columns van Pieter Klein.