Met de kerstkaartenactie van indebuurt zijn meer dan 22.000 kaarten opgehaald voor eenzame ouderen. De kerstkaarten zijn deze dagen door de lokale teams uitgedeeld bij verschillende verzorgingstehuizen in de deelnemende steden. 

De helft van de ouderen in Nederland is eenzaam, blijkt uit cijfers van het CBS en de GGD. Waar de een tijdens kerst geniet van een uitgebreid diner met familie of aanschuift bij vrienden, brengen sommige ouderen de feestdagen in eenzaamheid door. De redactieteams van indebuurt, een online en lokaal platform van DPG Media, besloten een kerstkaartenactie te starten.

Aan de actie deden 30 indebuurt-steden mee. Via de online platformen en social media werden inwoners opgeroepen om mee te doen en een leuke kerstkaart in te sturen.  Ook andere merken van DPG Media droegen hun steentje bij aan de actie. Zo werd de oproep om mee te doen ook gedeeld in alle huis-aan-huiskranten van DPG Media en maakten de redacties van de Gelderlander, Tubantia, de Stentor en AD Haagsche courant leuke reportages over de actie.


Zelfs kaarten uit Duitsland en Finland
En dat hebben de redacties geweten! Schoolklassen werden aan het knutselen gezet en scoutinggroepen deden mee. Zakken, pakken en dozen vol met kaarten kwamen de redactiekantoren binnen. Ook de actiebereidheid onder ondernemers was groot: in verschillende restaurantjes en lunchrooms werden kerstkaarten neergelegd en schreven de klanten een kerstwens.
In Delft werd de oproep opgepikt door de burgemeester en in Arnhem kwam de 9-jarige Jayden even 100 zelfgemaakte kaarten afgeven. Waar in Doetinchem kaarten binnenkwamen uit Duitsland kregen ze in Enschede zelfs een kaartje met een wens uit Finland.

Waar het uiteindelijk om gaat zijn natuurlijk de reacties van de ouderen zelf. De indebuurt-redacties gingen 19 en 20 december op pad om alle kaarten uit te delen. Hoe dat ging? Volg dan vooral het indebuurt platform in jouw stad want deze hartverwarmende content delen we tijdens de kerstdagen!

Door: Janneke van Bergen, fotograaf: Henrico van der Dussen met op de foto Maaike van der Ploeg.