De Volkskrant is dit jaar uitgeroepen tot mooiste landelijke krant van Europa. ‘Een bekroning van onze art directors, fotoredactie en vormgevers’, zegt hoofdredacteur Pieter Klok. ‘En op onze vernieuwingen in journalistieke vertelvormen.’ Het Parool is verkozen tot European Newspaper of the Year. De krant heeft deze onderscheiding gekregen in de categorie ‘regionale dagbladen’.

Het Parool is aangewezen als de beste nationale krant van Europa. In totaal zijn vier kranten onderscheiden: behalve Het Parool en de Volkskrant zijn dat het Luxemburgse Contacto (lokaal) en het Duitse Die Zeit (weekkrant). Er dongen 164 kranten mee naar de European Newspaper of the Year Award; de redacties stuurden meer dan 4000 edities in, verdeeld over 20 print- en online categorieën.

Het juryrapport prees de creatieve, eigenzinnige ideeën en de ‘visuele journalistiek’ van de Volkskrant, zowel in de papieren krant als online. Volgens hoofdredacteur Klok investeert de Volkskrant bewust in het verkennen van nieuwe journalistieke vormen. ‘Daar hebben ze waardering voor en dat voelt als een steun in de rug. Ik geloof dat je altijd naar nieuwe manieren moet zoeken om informatie goed bij de lezer krijgen. Je kan er steeds minder van op aan dat mensen braaf de krant uitlezen van linksboven naar rechtsonder, je moet ze blijven verleiden om hen vervolgens zo goed mogelijk te informeren.’

Over de European Newspaper Awards
De European Newspaper Award is een prijs voor de best vormgegeven nieuwskrant van Europa. Het is dit jaar de 21ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De Volkskrant werd in 2013 ook al eens uitgeroepen tot mooiste Europese krant.