Aankoopintenties in coronatijd: 10 statistieken die je helpen bij het inrichten van campagnes

19/01/2022

De coronapandemie heeft grote medische, sociale en economische gevolgen. En ook het aankoopgedrag van techliefhebbers is erdoor veranderd, zo blijkt uit onze data bij DPG Technology (met in het merkportfolio de technologie merken Tweakers, Hardware Info, AD Tech en NUtech). Doordat we het gedrag van onze community in kaart brengen, beschikken we over interessante informatie over bijvoorbeeld de veranderde tijdstippen waarop websitebezoekers actief zijn, wat hun aankoopintenties zijn en welke verschuivingen in productcategorieën zich voordoen.

We zetten de 10 meest opvallende trends uit de data over het afgelopen jaar op een rij, en vertellen hoe je hier gebruik van kunt maken in je campagnes. Lees het volledig artikel hier.

1. TARGETEN OP TOPTIJDEN

De tijdstippen waarop bezoekers dagelijks actief zijn op Tweakers weerspiegelen het effect van thuiswerken. Zo kwam websitebezoek in 2020 ’s ochtends later op gang dan voorheen, was er meer traffic tijdens werktijden en valt op dat het bezoekersverkeer rond lunchtijd en in de middag juist weer iets terugviel.

2. SHOPPEN ONDER WERKTIJD

Dat ‘getimede targeting’ binnen je campagne niet alleen meer ‘gewone sitebezoekers’, maar ook meer potentiële kopers van producten bereikt, blijkt uit het feit dat niet alleen bezoektijden zijn verschoven, maar ook het tijdstip waarop bezoekers aankopen doen.

3. PRICEWATCH VERBREEKT RECORD

‘Coronajaar’ 2020 kenmerkte zich door een enorme boost in online koopgedrag. Dit is duidelijk te zien aan het feit dat de Pricewatch een recordaantal clickouts noteerde. Dat dit in ieder geval deels een effect van de coronapandemie is, blijkt uit de verdeling door het jaar heen: in januari waren de bezoekersaantallen ongeveer in lijn met die van 2019, maar vanaf maart, toen de eerste lockdown van start ging, schoten ze omhoog. In de zomermaanden, toen de coronamaatregelen werden versoepeld, nam de groei wat af, om tijdens de tweede lockdown – met de feestdagen in zicht – weer fors te pieken.

4. INRICHTING VAN THUISWERKPLEK

Om optimaal in te spelen op de marktvraag is het verstandig om extra marketingaandacht te besteden aan specifieke producten die op veel belangstelling kunnen rekenen. Daarbij gaat het momenteel vooral om (tech)producten voor de inrichting van een thuiswerkplek. Dat veel Nederlanders en Belgen een groot deel van 2020 thuiswerkten is niet alleen te zien aan de tijdstippen waarop Tweakers werd bezocht, maar ook aan de productcategorieën die in trek waren in de Pricewatch. Vooral in maart, tijdens de eerste lockdown, is een enorme piek zichtbaar in de aankoopinteresse voor onder andere monitoren, toetsenborden, webcams en muizen, met als hoogtepunt een groei van maar liefst 511% ten opzichte van 2019. Opvallend is de belangstelling waar webcams op mogen rekenen; deze productcategorie leidde voorheen een redelijk onopvallend bestaan in de Pricewatch.

5. DRAADLOOS COMMUNICEREN

In lijn met de run op producten voor een thuiswerkplek tonen de Pricewatch-data rond de eerste lockdown van 2020 een piek in de interesse voor routers en andere netwerkapparaten.

6. WERKEN IN STILTE

Nog een productcategorie die sinds de eerste coronamaatregelen van begin 2020 op meer interesse mocht rekenen, zijn (gaming) headsets en koptelefoons. In een thuiswerksituatie kunnen huisgenoten een concentratieverstorende factor zijn. Daarbij zijn headsets soms complementair voor webcams, en een belangrijk hulpmiddel bij online communicatie met collega’s of klanten op afstand.

7. VOORTAAN THUIS KOPIËREN

Een opvallende uitschieter in de Pricewatch-data is zichtbaar in de productcategorieën printers, cartridges en scanners. Precies tot de eerste lockdown van 12 maart ging het aantal clickouts voor deze producten ongeveer gelijk op met dezelfde periode in 2019, om direct daarna een flinke groei te tonen die het hele kalenderjaar aanhield.

8. NOODGEDWONGEN THUISVERMAAK

Dat veel mensen het afgelopen jaar meer aan huis waren gekluisterd, is in de data ook af te lezen aan de populariteit van andere, minder ‘zakelijke’ productgroepen. Zo nam na de eerste maand van het jaar het aantal clicks op koffiezetapparaten, keukenmachines en blenders toe. Blijkbaar werd de koffieautomaat op kantoor door veel mensen gemist en hebben veel ‘thuiszitters’ zich bij gebrek aan buitenshuis-vermaak toegelegd op (brood)bak- en kookkunsten.

9. MEER THUISKLUSSERS TIJDENS LOCKDOWN

Dat laatste gaat ook op voor een productgroep van een heel andere orde: gereedschap. Noodgedwongen thuiswerken bracht in 2020 ook mee dat meer mensen gingen klussen. Ook die trend is duidelijk zichtbaar in de Pricewatch-data, door fors meer clickouts in productcategorieën met betrekking tot elektrisch gereedschap. Met name in de loop van de eerste lockdown – rond mei – tonen deze cijfers een enorme piek. In de zomermaanden na het opheffen van de eerste lockdown zakte het aantal clickouts op gereedschap terug tot het ‘normale’ niveau van 2019, om kort daarna, tijdens de tweede lockdown, weer flink te groeien.

10. MINDER CAMERA’S EN MOBIELE GADGETS

Tot slot zijn er ook productgroepen waarbij de coronacrisis er juist toe leidt dat de aantallen geregistreerde clickouts terugvallen. Door de beperkte vakantiemogelijkheden, het uitblijven van fysieke events en het feit dat men zich vooral in en rond het huis moest zien te vermaken, bleef de aankoopintentie van camera’s duidelijk achter bij de cijfers in 2019. En dat gold niet alleen voor camera’s: hetzelfde ging op voor onder andere e-readers, navigatiesystemen en powerbanks: gadgets die bij uitstek worden gekocht voor gebruik onderweg.