Bij de uitreiking van De Tegels, de belangrijkste prijzen voor de journalistiek in Nederland, is aan 5 journalisten van DPG Media deze prestigieuze prijs uitgereikt in de Centrale Bibliotheek Den Haag. In totaal werden er in dertien categorieën winnaars onderscheiden. Yelle Tieleman, Peter Koop, Carla van der Wal en Tobias den Hartog van het AD vielen in de prijzen in de categorie verslaggeving en Michael Persson van de Volkskrant won in de categorie tekst.

Categorie Verslaggeving
De 4 AD-journalisten Yelle Tieleman, Peter Koop, Carla van der Wal en Tobias den Hartog wonnen de Tegel in de categorie ‘verslaggeving’. Zij wonnen met hun artikelen rond de tramaanslag op het Utrechtse 24 Oktoberplein. Bij deze aanval door Gökman Tanis, op 18 maart vorig jaar, kwamen vier mensen om het leven, drie raakten er zwaargewond. De jury prijst hun verhalen vanwege de feitelijke manier waarop ze zijn opgeschreven. Ook de vele invalshoeken, het gegeven dat het onderwerp tot het laatste moment uitgebreid is gevolgd en de combinatie van landelijke en regionale verslaggeving worden in het juryrapport genoemd als voorbeelden van uitstekend journalistiek werk. Lees hier meer over de verhalen waarmee zij gewonnen hebben.

Categorie Tekst
Volkskrant-correspondent Michael Persson heeft De Tegel gewonnen voor zijn reportage over de omstreden dood van een zwarte man in de Amerikaanse staat Mississippi. De jury prees het verhaal Mississippi Hanging als een ‘schoolvoorbeeld’ van verhalende journalistiek. Persson, correspondent in Amerika, won de prijs voor 2019 in de categorie Tekst. Hij zocht de waarheid achter de dood van de 21-jarige Willie Jones in 2018. Jones werd opgehangen gevonden aan een boom in de tuin van zijn schoonfamilie, na een ruzie met zijn witte vriendin. Meer over deze winnende reportage lees je hier.

Eerder werd al bekend dat Pieter Klein (RTL Nieuws) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) een Tegel zouden krijgen voor hun onderzoek naar misstanden bij de Belastingdienst/Toeslagen.
Een van de belangrijkste Tegels, die in de categorie nieuws, was voor journalisten van de NOS en NRC: Ben Meindertsma, Lex Runderkamp, Kees Versteegh en Jannie Schipper. Zij kregen die voor de onthulling dat er bij de Nederlandse luchtaanval Hawija in Irak in 2015 veel meer doden vielen dan tot nu toe bekend was. Bekijk alle nominaties en winnaars van de Tegels 2019.

Blijdschap bij AD-journalisten Yelle Tieleman, Peter Koop, Carla van der Wal en Tobias den Hartog. Ze wonnen vandaag De Tegel voor hun producties over de tramaanslag in Utrecht. © AD