De bouw is nog maar net van start, maar eind 2023 is het zover. Dan betrekken ruim 2000 medewerkers van DPG Media het nieuwe pand naast de drukkerij in Duivendrecht. Naast werkplekken omvat het gebouw testlabs, opnamestudio’s, vergaderzalen, restaurants, een espressobar én een aansprekende eventlocatie aan de kade van de Duivendrechtsevaart.Het grootste deel van de constructie, waaronder de kolommen en plafonds, wordt uitgevoerd in hout. Hout zorgt niet alleen voor een lagere CO2-uitstoot, maar draagt ook aantoonbaar bij aan het welzijn van de mensen.

DPG Media gaat voor een BREEAM-NL Outstanding certificering

Mediavaert streeft naar een BREEAM-score van ‘Outstanding’, de hoogst haalbare certificering. Daarmee is Mediavaert een voorbeeld op het gebied van duurzame en gezonde werkomgevingen. Het is daarmee het eerste gebouw in werkstad Ouder-Amstel met dit certificaat en een van de slechts 35 kantoren in heel Nederland. 

Duurzame keuzes gebouwontwerp

Met het gebouwontwerp is sterk ingezet op een duurzame, gezonde werkomgeving met veel daglicht, meerdere groenvoorzieningen op, in en rond het gebouw en voldoende ruimte voor zowel creatieve interactie als geconcentreerd werken. Een essentiële keuze in het ontwerp is het gebruik van hout. Met een oppervlakte van ongeveer 46.000 m2 wordt Mediavaert het grootste hout-hybride gebouw van Europa.

Onderstaand een overzicht van de elementen die niet alleen zorgen voor de duurzaamheid van het pand, maar ook aantoonbaar bijdragen aan het welzijn van de mensen:

  • Houtbouw

Het grootste deel van de constructie, waaronder de kolommen en plafonds, wordt uitgevoerd in hout. Ruim 7000m3. Het materiaal dat gebruikt wordt is Kruislaaghout. Dit zijn meerdere lagen hout die op elkaar worden gelijmd met een milieuvriendelijke lijm. Kruislaaghout is CO2 neutraal, omdat er CO2 blijft opgeslagen in het hout. Houtbouw zorgt bovendien ook voor minder transport van machines en losse materialen naar het bouwterrein, omdat het meeste productiewerk in de fabriek gebeurt. 

  • Groen

Groenvoorzieningen in, op en rondom het gebouw spelen een verbindende rol en zorgen ervoor dat mensen die in het kantoor werken met elkaar en de buitenwereld in contact komen. De lager gelegen dakterrassen vormen een groene band rondom het gebouw en deze worden voorzien van beplanting die bijdraagt aan het verhogen van de biodiversiteit in de omgeving. Ook het landschapsontwerp rondom het gebouw wordt ingericht met beplanting die verschillende soorten flora en bedreigde fauna aantrekt.

  • Water

Omdat het vaker en harder regent worden er twee maatregelen toegepast voor het opslaan van water. Een krattensysteem op de vlakke daken en een drain op de hellende daken. Zo wordt regenwater tijdelijk vastgehouden tot de riolering het overtollige water kan verwerken. De systemen bevinden zich onder de beplanting, zodat het opgeslagen regenwater bijdraagt aan duurzame beplanting en een grotere diversiteit van beplanting. In het pand worden waterbesparende toiletten, kranen en douches toegepast.

  • Energie

Op het dak komen zonnepanelen (circa 1040 stuks) die een totale hoeveelheid duurzame energie opwekken om ongeveer 75 huishoudens per jaar van elektriciteit te voorzien. De overige benodigde elektriciteit zal afkomstig zijn van gecertificeerde in Nederland opgewekte groene stroom. Het gebouw krijgt daarnaast geen gasaansluiting en is daardoor volledig vrij van fossiele brandstoffen.

Een uniek kantoor

DPG Media ontwikkelt dit pand in eigen beheer. Daar zijn veel externe partijen bij betrokken zoals projectontwikkelaar Being en Team V architectuur. Een gebouw van deze omvang in hout realiseren maakt dit kantoor zeer uniek. De positieve impact van dit project is enorm groot. Het wordt een duurzaam en iconisch huis waar creativiteit en samenwerking gedijt. Dat is wat Mediavaert bijzonder maakt.