Ben maakt al vier jaar deel uit van het team Familieberichten. De ‘Leo Blokhuis’ van DPG Media neemt je graag mee in zijn werkzaamheden.

 

Hoi Ben, wat heeft jou bij DPG Media gebracht?

Een heleboel omwegen, haha! Ik heb een aantal jaar voor de klas gestaan als docent Engels, ik heb welzijnswerk in de buurt gedaan. Ook nog buurtbemiddeling. Van Rijdende Rechter naar rouwadvertenties opmaken, zeg maar. Sinds 2017 werk ik bij DPG Media. Nu ambieer ik geen nieuwe carrièreswitch meer, ik ben goed geland hier.

 

Leg eens uit?

Tien jaar geleden overleed mijn toenmalige vriend. Hij was grafisch vormgever, door hem kreeg ik ook interesse in het grafische. Er volgde een zware periode waarin veel geregeld moest worden. Ik heb toen gezien dat goede professionals heel veel kunnen betekenen voor de nabestaanden. Nu maak ik zelf deel uit van dat proces en probeer ik altijd een mooi product neer te zetten dat echt betekenis heeft. Dat maakt het werk bijzonder. 

 

Hoe probeer je de uitvaartverzorger en nabestaanden zo goed mogelijk te helpen?

Ten eerste door goed te luisteren. Ik inventariseer de wensen: is het vooral een eerbetoon, is het vooral kennisgeving? Gaan ze voor traditioneel of niet? Dan weet ik naar welke vorm we toe kunnen werken. Bijvoorbeeld in Zeeland, in de PZC, gaat men vaak voor het traditionele, klassieke rouwbericht. Die vind ik ook nog steeds leuk om te maken. Het blijft toch een puzzel om bijvoorbeeld alle namen van de familie mooi weer te geven. Als dat lukt geeft het me voldoening. 

 

Wanneer ben je tevreden met je werk?

Als de familie zich kan vinden in het eindresultaat, dat is het belangrijkste. Juist als ik iets kan aandragen waar de familie zelf niet opgekomen is, merk ik dat men vaak extra tevreden is met het resultaat. Dan ben ik dat vanzelfsprekend ook. Zo heb ik eens een foto bewerkt waarvan de familie dacht dat die onbruikbaar was. Met kleurcorrectie of een andere uitsnede blijkt zo’n foto dan prima te zijn.

 

Heb je een tip voor uitvaartverzorgers en nabestaanden?

Als je dus een -op het oog- ongeschikte foto wilt gebruiken, laat dan door ons bekijken of het misschien toch kan. En, iets heel anders: ik zie dat een dankbetuiging, een tijd na het overlijden geplaatst, voor mensen echt iets kan betekenen. Ook een In Memoriam heeft zo’n functie. Mensen vertellen me vaak over de bijzondere betekenis die dit voor hen heeft. Ze zien de sterfdatum van hun geliefde dichterbij komen, en willen die niet zomaar laten passeren. Het geeft mensen echt voldoening om de overledene zo nog eens ‘in de spotlight’ te zetten.

 

Tot slot, hoe was het voor jou om het afgelopen jaar op deze afdeling te werken?

De opkomst van corona was wel een hele heftige tijd. Ik vergeet nooit meer dat de eerste rouwberichten voorbij kwamen waarin aan corona werd gerefereerd. De oversterfte toonde zich ook in ons werk. Het was hectisch en druk, maar dat was ook een uitdaging. 

We zorgen er met het team voor dat we ook blijven ontspannen. Zelf haal ik ontspanning uit sport en muziek, ik ben een groot muziekliefhebber. Luisteren naar muziek, erover lezen en schrijven – dat kan gelukkig nog.