Aanpak van deze campagne
De strategie van Alzheimer Nederland en DPG Media is gebaseerd op het bekende touch, tell, sell model. Om mensen uiteindelijk de portemonnee te laten openen, moeten eerst de ogen en het hart geopend worden. Want zonder enig kennisniveau of betrokkenheid is de geefbereidheid kleiner.
In een slimme contactstrategie hebben we mensen daarom door een ‘flow’ van boodschappen heen genomen:
Eerst adresseerden we de omvang van de aandoening, vervolgens hebben we de impact van Alzheimer op patiënten en betrokkenen geladen door persoonlijke verhalen, opgevolgd door toelichting van experts op de noodzaak van doneren voor het bestrijden van Alzheimer. Deze aanpak werd ook online gevolgd. Na een kwalitatief bezoek aan de campagne pagina werd de doelgroep (indien deze nog niet had gedoneerd) benaderd voor een bijdrage (re-target).
Ogen openen
Met keiharde feiten opent de campagne de ogen van de doelgroep voor de impact van deze ziekte:
‘Nooit eerder waren er zoveel mensen met dementie als nu. Het is zelfs volksziekte en doodsoorzaak nummer één in Nederland (bron: CBS). Eén op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie, bij vrouwen zelfs één op de drie.’ Met een ingezonden brief in AD en de regionale titels, de Volkskrant en Trouw en een bannercampagne op de sites creëren wij bewustwording onder de lezers.
Ingezonden brief in de krant
Hart openen
Middels advertorials en Longreads op de nieuwssites brengen we meer achtergrondinformatie over de ziekte. We zoomen in op de consequenties voor patiënten én diens omgeving in tekst, met interviews en met video. Zo realiseren we meer betrokkenheid en vergroten de geefbereidheid.
Portemonnee openen
In de laatste stap lag de focus op het mogelijk maken om samen dementie de wereld uit te krijgen; ‘Het kan; onderzoek maakt écht het verschil.’ Bezoekers van de Longread werden ge-retarget om hen te verleiden tot een donatie.
Longread op AD, de Volkskrant en Trouw