Alzheimer Nederland opent ogen, hart én portemonnee van DPG Media-lezers

Dementie is een ernstige hersenaandoening, volksziekte nummer één in Nederland en een van de belangrijkste doodsoorzaken (bron: CBS). Het budget voor dementie-onderzoek steekt echter schril af bij dat voor andere ziekten. Onder de titel ‘Stop dementie’ vraagt Alzheimer Nederland aandacht voor de urgentie van onderzoek naar preventie en genezing van dementie. Doel van de campagne is het verhogen van de merkbekendheid en het werven van donateurs. Samen met DPG Media werkte Alzheimer Nederland een 3-laagse campagne uit om 1) ogen te openen, 2) hart te openen en 3) tenslotte de portemonnee te openen om te doneren.

  • Doel
  • Aanpak
  • Resultaten

Het doel van de campagne

Doel van de campagne was om de bekendheid met Alzheimer Nederland en de doelen waarvoor zij staan, te verhogen, en duidelijk te maken dat donaties hard nodig zijn voor onderzoek naar preventie en genezing. Vooral direct-betrokkenen en vrouwen 45-75 vallen binnen de doelgroep. Een perfecte match met het lezerspubliek van AD en de regionale titels, de Volkskrant en Trouw.


Landingspagina Longread

“Ik snap niemand meer. Niemand snapt mij meer. En elke dag ga ik een beetje achteruit.” Mensen met dementie en hun naasten krijgen te maken met veel onbegrip uit de omgeving. “Ik vergeet ook weleens wat”, zeggen ze dan. Maar het is niet zomaar iets vergeten. Bij iemand met dementie vallen de hersenfuncties uit!

Aanpak van deze campagne

De strategie van Alzheimer Nederland en DPG Media is gebaseerd op het bekende touch, tell, sell model. Om mensen uiteindelijk de portemonnee te laten openen, moeten eerst de ogen en het hart geopend worden. Want zonder enig kennisniveau of betrokkenheid is de geefbereidheid kleiner.
In een slimme contactstrategie hebben we mensen daarom door een ‘flow’ van boodschappen heen genomen:
Eerst adresseerden we de omvang van de aandoening, vervolgens hebben we de impact van Alzheimer op patiënten en betrokkenen geladen door persoonlijke verhalen, opgevolgd door toelichting van experts op de noodzaak van doneren voor het bestrijden van Alzheimer. Deze aanpak werd ook online gevolgd. Na een kwalitatief bezoek aan de campagne pagina werd de doelgroep (indien deze nog niet had gedoneerd) benaderd voor een bijdrage (re-target).

Ogen openen
Met keiharde feiten opent de campagne de ogen van de doelgroep voor de impact van deze ziekte:
‘Nooit eerder waren er zoveel mensen met dementie als nu. Het is zelfs volksziekte en doodsoorzaak nummer één in Nederland (bron: CBS). Eén op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie, bij vrouwen zelfs één op de drie.’ Met een ingezonden brief in AD en de regionale titels, de Volkskrant en Trouw en een bannercampagne op de sites creëren wij bewustwording onder de lezers.


Ingezonden brief in de krant

Hart openen
Middels advertorials en Longreads op de nieuwssites brengen we meer achtergrondinformatie over de ziekte. We zoomen in op de consequenties voor patiënten én diens omgeving in tekst, met interviews en met video. Zo realiseren we meer betrokkenheid en vergroten de geefbereidheid.

Portemonnee openen
In de laatste stap lag de focus op het mogelijk maken om samen dementie de wereld uit te krijgen; ‘Het kan; onderzoek maakt écht het verschil.’ Bezoekers van de Longread werden ge-retarget om hen te verleiden tot een donatie.


Longread op AD, de Volkskrant en Trouw

Resultaten van de campagne

De cijfers laten zien; dementie ligt DPG Media-lezers na aan het hart. En zij zijn bereid om hun bijdrage te doen!
– De time-on-site op de Longreads is lang; bezoekers zijn gemiddeld langer dan 2 minuten op de site.
– De CTR van de article previews zijn 78% hoger dan benchmark.
– Op de longreads zijn 61% méér bezoekers gekomen dan verwacht met 89% meer pageviews dan verwacht.
– Het conversiepercentage, het aantal bezoekers dat een succesvolle donatie doet, is hoog.


Print advertentie