Aandacht voor mode, beauty en lifestyle is nooit een probleem geweest, opvallen tussen het enorme aanbod des te meer. Of je nu een kledingwinkel hebt, een webshop in verzorgingsproducten of een eigen merk: je moet jezelf continu opnieuw uitvinden om de aandacht van consumenten te blijven trekken. Inspiratie, fun en unieke ervaringen worden daarbij steeds belangrijker. Hoe benader jij potentiële klanten, waar zijn ze gevoelig voor en welke media gebruiken ze?

Mode Insights

Trends door onze expert

Trends door onze expert

Stijlredacteur van de Volkskrant Cécile Narinx neemt je mee in de ontwikkelingen binnen de modesector. Mode is overal.

Trends door onze expert

Alles is mode

Mode is overal. Er zijn meer merken en winkels dan ooit, zowel off- als online. Influencers worden celebrity’s. Straatstijl wordt catwalkstijl. Iedereen met een internetverbinding kan kleding aan de hele wereld verkopen. En de consument? Die ziet door de modebomen het stijlbos niet meer. Onze ervaren en goed ingevoerde moderedactie kijkt verder dan hypes en hysterie. We blijven nuchter, scheiden het kaf van het koren en houden ruimte voor relativering en een knipoog. Zo helpen we onze lezers hun eigen stijl te vinden in een ondoorgrondelijk oerwoud van trends en meningen.

Cécile Narinx – stijlredacteur Volkskrant – vertelt over de ontwikkelingen in de sector.

 

Trends in de modebusiness

 

Mijn belangrijkste taak als stijlredacteur? Mooie verhalen maken over kleding, stijl en mode. Samen met mijn collega’s breng ik de modebusiness in beeld voor de Volkskrant en Volkskrant Magazine. Natuurlijk brengen we het laatste nieuws uit de branche en bespreken we de laatste modetrends, maar we schenken ook aandacht aan de overkoepelende thema’s en achterliggende ideeën.

 

Instagram als springplank

Mode gaat tegenwoordig niet alleen meer van de catwalk naar de straat, maar ook van de straat naar de catwalk. Dit gebeurt onder invloed van grote labels als Off-White en Balenciaga, én een heleboel kleine merken die via Instagram snel succes boeken. Influencers, ontwerpers en andere ambitieuze mode-ondernemers kunnen via het platform met relatief weinig middelen een erg groot publiek bereiken. Samen bezorgen de nieuwkomers traditionele merken flinke hoofdbrekens, want ze zitten veel dichter op de consument, kunnen sneller schakelen en maken indruk met hun eigenheid.

 

Body positive fashion biedt kansen

Waar het modebeeld de afgelopen decennia vooral werd vormgegeven door dunne, perfect geproportioneerde mannen en vrouwen, is er tegenwoordig veel meer aandacht voor mensen in allerlei soorten en maten. Dat komt mede door de invloed van social media. Hier zijn veel meer zenders die een eigen signatuur hebben en wat meer reële lichaamsvormen. De aandacht voor body positivity slaat ook over op traditionele media. Zo sieren volle modellen vaker de covers van modebladen en scoren shows als Curvy Supermodel op tv. Tel daarbij de online verkoopcijfers voor plussize kleding op, en je weet: de curvy vrouw is booming business.

 

Het verschil wordt gemaakt in winkels

Zeker als je naar de grote merken kijkt, zijn fysieke winkels onmisbaar voor de merkbeleving. Indrukwekkende conceptstores worden perfect ingericht om het rijke erfgoed van de modehuizen te weerspiegelen. Consumenten komen ernaartoe voor kleinschalige offline collecties en waardevol persoonlijk advies. Beleving en menselijk contact blijven belangrijk: iemand die de tijd voor je neemt, goed naar je lichaam kijkt, suggesties doet en iets opmeet of afspeldt. Dat lukt gewoon niet online.

 

Midden in de modewereld

Het is onmogelijk om deze business vanaf de zijlijn te verslaan. Onze journalisten ademen mode, ze staan ermee op en gaan ermee naar bed. Om ontwikkelingen op de voet te volgen, zitten we regelmatig front row bij belangrijke shows, vragen we designers de kleren van het lijf over hun werk en bezoeken we de grote fashion weeks. Het resultaat? Een constante stroom van on- en offline kwaliteitspublicaties, interessant voor modeliefhebbers én een breed publiek.

Denk aan de twee jaarlijkse modenummers van Volkskrant Magazine, mijn wekelijkse winkeltest, terugkerende columns of een shoppingrubriek waarin we lezers laten zien hoe zij catwalktrends kunnen vertalen naar hun kasten en budgetten. Als mode op een andere manier in het nieuws is, zijn wij er om te duiden wat het zegt over de tijd, over de moderne zeden. Is er kritiek op het lingeriecircus van Victoria’s Secret? Welk signaal geeft Meghan Markle met haar trouwjurk? Is er een niet te missen modedocumentaire of -tentoonstelling? Wij zorgen dat onze lezers van de hoed en de rand weten.

5 ontwikkelingen in de modebranche

5 ontwikkelingen in de modebranche

Benieuwd naar de belangrijkste ontwikkelingen in de modebranche? De komende jaren is de modebranche in de ban van deze 5 speerpunten. Welke kansen bieden deze ontwikkelingen voor jou?

5 ontwikkelingen in de modebranche

1. Online aandeel blijft groeien
Nooit eerder konden consumenten op zo veel manieren kleding, schoenen, beauty- en lifestyleproducten kopen. De fysieke winkel is nog steeds populair, al gaan de zaken minder goed dan voorheen. Volgens het CBS nam het aantal ‘stenen’ kledingwinkels tussen 2013 en 2017 af met 9%, en ook de werkgelegenheid daalde met 10%. Vooral kledingzaken die afhankelijk zijn van een aantrekkelijke omgeving hebben het moeilijk; door toenemende leegstand in winkelgebieden hebben ze minder aanloop.

Ondertussen zijn webshops en apps in opmars. Het aantal online-only kledingzaken steeg tussen 2013 en 2017 met 75%, en er gingen 76% meer mensen in de sector aan de slag. Combinaties van on- en offline winkelconcepten zijn gebruikelijk. Opvallend: via showrooming – waarbij online winkels hun producten ‘live’ presenteren aan geïnteresseerde consumenten – maakt de fysieke winkel een kleine comeback.

2. Hoofdrol voor social media
Een sterke online strategie is cruciaal voor retailers in de branche: met meerdere marketing-, communicatie- en verkoopkanalen en een onderscheidende positionering kunnen merken en retailers consumenten bereiken. Social media zijn een krachtig middel om een fanbase te creëren en het contact met klanten te versterken.

3. Onderscheidend zijn is cruciaal
Om op te vallen in de markt, hebben mode-, lifestyle- en beauty-retailers een onderscheidende formule nodig – zowel on- als offline. Zo weten consumenten waar een winkel of merk voor staat. Fysieke winkels hebben het voordeel dat ze hun locatie in de strijd kunnen werpen. Zo combineert Arket, een sublabel van H&M, fashion en food in het oude pand van Scheltema in Amsterdam. Waarden als stijl, exclusiviteit en goede smaak komen hier samen. Kleinere retailers kunnen juist met hun expertise het verschil maken. En ook technologie biedt mogelijkheden: met de

4. Seizoenen doen er nog toe
Hoewel vooral online shoppers graag de optie hebben om op elk moment van de dag een shirt of schoenen te kunnen bestellen, blijven seizoenswisselingen voor mode-retailers belangrijk. Wanneer het warmer of kouder wordt, neemt kledingverkoop toe. In 2017 was maart uitzonderlijk warm, terwijl september relatief koel bleef. Modezaken profiteerden van deze onverwachte weersomstandigheden.

5. Meer concurrentie vanuit duurzame hoek
Consumenten hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Nieuwsberichten over misstanden in de mode-industrie hebben consumenten kritischer gemaakt, en de aandacht voor duurzame productiemethoden, eerlijke arbeidsomstandigheden en ‘slow fashion’ is toegenomen. Een initiatief als United Wardrobe combineert technologie slim met duurzaamheid: via een app kunnen gebruikers hun tweedehands kleding te koop aanbieden. In 2017 haalde het bedrijf voor het eerst 1 miljoen euro binnen.

De branche in vogelvlucht

De branche in vogelvlucht

Wat zagen we gebeuren in de modebranche de afgelopen jaren? Vooral veel nieuwe mogelijkheden. Kansen waar jij als ondernemer op in kan springen om te groeien.

De branche in vogelvlucht

Goed nieuws voor ondernemers in mode, lifestyle en beauty: omzetten stijgen weer. Dat komt door een hoger consumentenvertrouwen, maar ook door de opmars van online verkoop. Hier staat tegenover dat steeds meer winkelgebieden kampen met leegstand; een risico voor ondernemers die afhankelijk zijn van een aantrekkelijke omgeving.

In 2017…

 • groeide de omzet van de modebranche met 4,6%
 • zagen schoenwinkels hun omzet zelfs toenemen met 7,8%
 • groeide herenmode het hardst, met 7,1%
 • steeg het online-aandeel in de mode-omzet flink, met bijna 25%
 • nam de omzet van winkels in persoonlijke verzorging toe met 3%
 • waren parfum- en cosmeticawinkels de succesnummers in persoonlijke verzorging: zij profiteerden optimaal van het stijgende consumentenvertrouwen en noteerden volop groei

Waar letten je klanten op bij hun aankoopbeslissing?

 • 10,1 miljoen Nederlanders letten op de prijs
 • waarvan 2,6 miljoen DPG Media lezers
  *
 • 8,4 miljoen Nederlanders letten op kwaliteit
 • waarvan 2,4 miljoen DPG Media lezers
  *
 • 6,7 miljoen Nederlanders letten op uiterlijk
 • waarvan 1,7 miljoen DPG Media lezers
  *
 • 6,7 miljoen Nederlanders letten op comfort
 • waarvan 1,8 miljoen DPG Media lezers
  *
 • 6,7 miljoen Nederlanders letten op stijl; past het bij mij?
 • waarvan 1,7 miljoen DPG Media lezers
  *
 • 4,6 miljoen Nederlanders letten op aanbiedingen/uitverkoop
 • waarvan 1,2 miljoen DPG Media lezers

Hoe beslist je (potentiële) modeklant

Hoe beslist je (potentiële) modeklant

Consumenten doorlopen enkele stappen voordat ze een aankoop doen. Elke stap biedt mogelijkheden om te adverteren. Speel op het juiste moment in op de intentie en verwachtingen van de klant.

Hoe beslist je (potentiële) modeklant

In het algemeen doorlopen consumenten een aantal fases voordat ze tot aankoop overgaan. Elke fase biedt aanknopingspunten om te adverteren. Speel daarbij in op de specifieke wensen, gedachten en behoeften die consumenten op dat moment hebben.

Stap 1: Wat is er allemaal mogelijk?
Of het nu om een hippe jas gaat, een nieuwe foundation of een complete garderobe: in deze oriënterende fase verkennen consumenten de markt in de breedste zin van het woord. Ze weten nog niet precies wat ze willen en zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Het gaat nog niet zozeer om merken, prijzen, praktische wensen of waar ze de aankoop het beste kunnen doen. Gevoel is belangrijk. Welke stijl zoek ik, wat is er allemaal mogelijk, wat dragen andere (bekende) mensen? Hier ligt voor kledingwinkels, modemerken en lifestyle brands een mooie kans om consumenten te inspireren.

Stap 2: Wat is het juiste product voor mij?
Dromen is heerlijk, maar de praktijk brengt consumenten meestal snel weer met beide benen op de grond. Over het algemeen spelen er een groot aantal praktische zaken een rol bij de aanschaf van kleding en verzorgingsproducten. Passen deze schoenen wel bij mijn outfits? Wat vinden vrienden en bekenden van dit merk? Kan ik met deze knalroze lippenstift naar kantoor? In deze fase kun je consumenten helpen met informatie die inspeelt op dergelijke onzekerheden, bijvoorbeeld door ondersteunende content te bieden in je (online) winkel en via advertenties.

Stap 3: Kan ik dit product wel betalen?
Nu de verwachtingen van consumenten steeds realistischer worden en hun wensen steeds concreter zijn, komen ze steeds dichter bij het moment van de waarheid. Hoe graag wil ik juist dit merk hebben, kan ik dit product betalen, of kies ik voor een vergelijkbare optie die minder kost? In deze fase vergelijken ze bijvoorbeeld online prijzen van de producten die ze op het oog hebben. Voor mode-, beauty- en lifestylemerken een zeer belangrijk moment om zich te laten zien en te proberen om een streepje voor te krijgen bij potentiële kopers.

Stap 4: Waar kan ik het product het beste kopen?
Bij de consument staan alle seinen staan op groen: hij is klaar om te kopen. Maar waar? Of je nu een boetiekje in een dorp hebt of via je webshop heel Nederland van nieuwe kleding en/of verzorgingsproducten voorziet, je wilt er natuurlijk voor zorgen dat die klant straks bij jou op de (digitale) stoep staat. Zorg dus dat je online zichtbaar bent op de juiste zoekwoorden. Daarnaast is kun je de bekendheid van je winkel vergroten via lokale en landelijke media.

Stap 5: Krijg ik de best mogelijke deal voor dit product?
De kogel is door de kerk, de knoop is doorgehakt: de klant is klaar om zijn portemonnee te trekken! Of toch niet…? Op dit moment willen consumenten nog één keer bevestiging dat ze de beste keuze hebben gemaakt. Klanten die online kopen, zullen bijvoorbeeld nogmaals proberen prijzen te vergelijken nu ze precies weten welk artikel ze willen. Dan is het prettig als er ook wat advertenties van jouw winkel verschijnen. Staan de potentiële kopers bij je in de winkel, dan kan persoonlijke aandacht of een kleine korting net het laatste zetje geven.

“Lezers van DPG Media-kranten letten bovengemiddeld op de service die ze in kledingwinkels krijgen.” (Index 123)

Laat je inspireren door de mogelijkheden

Laat je inspireren door de mogelijkheden

Er zijn oneindig veel opties om te communiceren. Inspirerend, lokaal, crossmediaal, in print en online. Vind hier een aantal voorbeelden van de mogelijkheden.

Laat je inspireren door de mogelijkheden

Hot or not?

Mode-, beauty- en lifestyle-artikelen kopen is soms nodig, maar vooral leuk om te doen. Retailers spelen hier handig op in door shoppende consumenten extra beleving te bieden. Bijvoorbeeld door in de kledingzaak een eetcafé te openen. Met gezonde biologische lunches, want de consument van nu is een bewuste koper. Hoe benader je deze doelgroep, waar zijn ze gevoelig voor en welke media gebruiken ze?

Het moet vooral leuk zijn

Als adverteerder in de branche kun je een brede waaier aan communicatiekanalen inzetten: de impact van social media is ongekend, maar ook branded content en advertorials in kranten en tijdschriften hebben een groot bereik. Consumenten staan open voor reclame over mode, beauty en lifestyle, zeker als deze op een leuke manier wordt gepresenteerd – fun is een belangrijke factor. Daarnaast bieden een duidelijke formule en aandacht voor duurzaamheid nog altijd kansen voor retailers in de branche.

De juiste balans tussen online, offline en mobiel

Adverteren kan op honderdduizend manieren, dat hoeven we jou niet te vertellen. Online of offline, lokaal, landelijk of persoonlijk: je kunt aan veel knoppen draaien. En dan hebben we het nog niet eens over de juiste doelgroep en het beste moment gehad. Weet jij hoe je de mensen

Adverteer precies waar en wanneer je wilt

Met de tientallen media van de DPG Media kun je miljoenen Nederlanders bereiken met interesse in mode en persoonlijke verzorging. De potentie van onze gerenommeerde kranten, huis-aan-huisbladen en online platforms is enorm. We weten wat je doelgroep leest, welke thema’s het goed doen en welke toon het beste werkt. Jij bepaalt helemaal zelf hoe je wilt adverteren: van een korte campagne gericht op een lokale doelgroep tot een landelijke cross-channelcampagne waarbij je de volledige mediamix inzet.

“Zo’n 2,2 miljoen DPG Media krantenlezers hebben aandacht voor reclame van modezaken en/of warenhuizen.”

Oneindige adverteeropties: inspirerend, lokaal en/of crossmediaal

 

MOAM x ZALANDO: HAUTE COUTURE IN DE WEBSHOP

 

Doorbreken in de internationale haute couture-scene: jonge modeontwerpers dromen ervan, maar krijgen moeilijk een voet tussen de deur. Martijn Nekoui bedacht met MoaM een slim opstapje voor ontwerptalent. Over zijn samenwerking met Zalando verscheen een mooi branded artikel in De Volkskrant.

 

 

Lees het artikel >

OOK DE ZAKENMAN LOOPT IN SPIJKERBROEK

 

Alexander Roodfeld is al meer dan negentig jaar een begrip in Dordrecht. De herenconfectiezaak staat bekend om z’n modieuze maatpakken, maar verkoopt inmiddels ook unieke, handgemaakte jeans. Want ook in de zakenwereld is ‘casual’ de norm. In de Dordtse editie van het AD verscheen een advertorial over de luxe winkel.

 

Lees het artikel >

DWAZE DAGEN OP DE HOMEPAGE VAN HET AD

 

Uitverkoop bij de Bijenkorf kan heel wat koopgekte teweegbrengen. Het bekendste warenhuis van Nederland nam tijdelijk de landelijke homepage van ad.nl over om de aanstaande sales-periode aan te kondigen. 50% korting op topmerken, als dat niet voor lange rijen naar de (digitale) kassa zorgt!

 

 

Bekijk de take-over >

DPG Media voor modeliefhebbers

DPG Media voor modeliefhebbers

Bereik jouw doelgroep landelijk of juist heel lokaal via de media van DPG Media. Voor elke ondernemer in de modebranche bieden wij perfecte oplossingen om modeliefhebbers te bereiken.

DPG Media voor modeliefhebbers

Onze journalisten weten wat er speelt. In de modebranche én onder onze lezers. Via onze dagbladen en gespecialiseerde media zoals indebuurt.nl/amersfoort/winkelen bereik je landelijk en lokaal een brede groep lezers met interesse in modenieuws. Doordat we regelmatig over mode en trends schrijven, houden we de aandacht van consumenten vast. Daarnaast kun je jouw content mooi aan laten sluiten op de redactionele stukken.

Voorbeelden van onze redactie

Vertel iets over je maatschappelijke rol als ondernemer

De Bijenkorf helpt je bij je kleding opruimen en bewuster shoppen.

Lees het artikel


Gebruik je jubileum om te vertellen waar je goed in bent

Bahlmann pakt flink uit op haar 135te verjaardag.

Bekijk de advertorial

Uitverkoop: laat het weten in jouw buurt of het hele land

Hudson’s Bay neemt plaats op de homepage om de sale aan te kondigen.

Bekijk de showcase

A clothing store window

DPG Media krantenlezers

Onder andere het AD, Trouw, BN DeStem, Het Parool en De Volkskrant.

 • 3,9 miljoen dagelijkse krantenlezers gemiddeld
 • 1,9 miljoen lezers hebben interesse in mode
 • 1,6 miljoen lezers hebben interesse in sieraden, horloges en/of accessoires
 • 000 lezers hebben interesse in mode, cosmetica en persoonlijke verzorging
 • 2,2 miljoen lezers hebben aandacht voor reclame van modezaken (index = 106)
 • 2 miljoen lezers hebben aandacht voor merkenreclame in dagbladen (index = 121)
 • 2,3 miljoen lezers hebben aandacht voor reclame van warenhuizen (index = 107)
 • 1,7 miljoen lezers hebben interesse in lichaamsverzorging, make-up en/of schoonheidstips
 • 3,1 miljoen lezers (80%) geven minder dan € 25,- per maand uit aan verzorgingsproducten
 • 000 lezers (20%) geven per maand € 25,- of meer uit aan verzorgingsproducten
 • 2,1 miljoen lezers hebben aandacht voor reclame van verzorgingsproducten (index = 104)

DPG Media huis-aan-huisbladlezers

 • 5,8 miljoen wekelijkse oplage HAH-bladen in totaal
 • 1,2 miljoen HAH-lezers hebben interesse in mode, cosmetica en persoonlijke verzorging
 • 1,3 miljoen HAH-lezers bezoeken regelmatig een kledingzaak
 • Bijna 3 miljoen HAH-lezers bezoeken weleens een outletstore
 • Ruim 1 miljoen HAH-lezers bezoeken vaker dan gemiddeld een warenhuis (index = 116)

De aandacht voor lifestyle-reclame onder HAH-lezers is groot: 3,6 miljoen lezers hebben aandacht voor reclame van modezaken (index = 108) en 3,4 miljoen lezers hebben aandacht voor reclame van verzorgingsproducten (index = 107).

DPG Media online bezoekers

Onder andere ad.nl, volkskrant,nl, tweakers.nl

 • 7,7 maandelijkse online bezoekers in totaal
 • 2,7 miljoen bezoekers hebben interesse in mode, cosmetica en persoonlijke verzorging (index = 108)
 • 4,7 miljoen bezoekers hebben interesse in een gezonde levensstijl (index = 111)
 • 3,7 miljoen bezoekers winkelen regelmatig (index = 108)
 • 3,4 miljoen bezoekers kopen minstens twee keer per maand iets online (index = 121)
 • 4,7 miljoen bezoekers kopen kleding online (index = 116)
 • 3,6 miljoen bezoekers kopen schoenen online (index = 116)

Whitepaper: En nu vooruit!

Als ondernemer wil je groeien. Hiervoor heb je up-to-date kennis nodig over bijvoorbeeld digitalisering, marketing, en het werven van talent. Doorbreek barrieres en blijf groeien.

Klantcase

Klantcase

Bahlmann-mode: met de nieuwe collectie naar nieuwe klanten

“Zo’n zeventig procent van onze omzet komt van vaste klanten. Maar we zijn desondanks altijd op zoek naar nieuwe klanten. Bovendien willen we ons vaste klantenbestand blijven interesseren voor onze collectie.’

Bekijk klantcase
Contact

Contact

Kom in contact met onze specialisten voor meer (vrijblijvende) informatie over onze mogelijkheden voor jou.

Kom in contact
Adverteren

Adverteren

Start vandaag nog met adverteren om je klanten te vertellen over jouw producten en/of diensten.

Direct adverteren